6 tips om je artikelen beter leesbaar te maken

Als je wilt dat mensen je blog volgen en je blogposts blijven lezen, moeten je artikelen goed leesbaar zijn. Ontdek hier hoe je dat doet.

Als je wilt dat mensen je website blijven bezoeken, is het belangrijk dat je teksten aantrekkelijk, waardevol en goed leesbaar zijn. Veel mensen lezen tientallen artikelen per dag en als jouw teksten onoverzichtelijk of niet makkelijk te lezen zijn, is de kans groot dat ze afhaken – er zijn vaak genoeg andere plekken waar ze dezelfde informatie kunnen vinden.

Wanneer je de concurrentie de baas wilt zijn, is het dus belangrijk dat de artikelen die je schrijft goed, makkelijk en snel te lezen zijn. Dat betekent niet dat je geen lange artikelen meer mag schrijven; het betekent dat je je artikelen op een dusdanige manier moet schrijven en indelen dat het voor je lezers niet vóelt alsof ze een lang artikel lezen. Deze 6 tips helpen je om dat voor elkaar te krijgen en je artikelen beter leesbaar te maken.

1.GEBRUIK KOPPEN
Koppen helpen om de informatie te verdelen in subonderwerpen, waardoor je lezers makkelijker door je tekst kunnen navigeren en eventueel alleen de alinea’s eruit kunnen pikken die voor hen interessant zijn. Daarnaast is het gebruiken van koppen ook goed voor je SEO, omdat ook Google op die manier beter weet waar je artikel over gaat.

Lees ook: 8 SEO tips voor beginnende bloggers

2. GEBRUIK LEESBARE LETTERTYPES
Lettertypes hebben een groot effect op de uitstraling en leesbaarheid van je blogposts. Zorg er daarom voor dat:
• Je een algemeen en makkelijk te lezen lettertype gebruikt, zoals Arial of Verdana.
• Je geen lettertype kiest met te veel decoratie en tierelantijntjes.
• Je lettertype niet te groot of te klein is; houd het rond de 12px.
• Je koppen groter of in ieder geval onderscheidend zijn van de rest van de tekst.
• Je niet meer dan twee lettertypes in één artikel gebruikt.
• Je geen felle of moeilijk te lezen kleuren kiest voor je lettertypes.

3. MAAK KORTE ALINEA’S
Mensen nemen informatie sneller op als het in korte stukken wordt voorgeschoteld en zijn dan ook eerder geneigd om het hele artikel te lezen. Daarnaast zorgt het gebruik van alinea’s voor meer witruimte in de tekst, wat je artikel rustiger en overzichtelijker maakt. Deel je teksten daarom op in alinea’s van ongeveer 5 a 6 zinnen.

4. GEBRUIK AFBEELDINGEN
Afbeeldingen maken een artikel net een beetje meer fun. En naast dat het er aantrekkelijker uitziet, zorgen ze er ook voor dat de tekst wordt opgebroken, waardoor afbeeldingen als een soort pauzemoment voor je lezers fungeren. Het is uiteraard wel belangrijk dat je afbeeldingen iets toevoegen aan de tekst, zeker wanneer je informatieve artikelen schrijft. Wanneer dat niet het geval is, leiden ze alleen maar af van de tekst en kun je ze beter weglaten. De meeste mensen gebruiken foto’s in hun artikelen, maar je kunt ook denken aan infographics, screenshots, video’s of illustraties.

5. GEBRUIK OPSOMMINGSTEKENS
Net als bij het gebruik van koppen, zorgen opsommingstekens ervoor dat de tekst snel en makkelijk te scannen is, wat goed is voor de gebruikerservaring en voor je SEO. Daarnaast zorgt het ook voor meer witruimte in het artikel, wat voor meer rust en overzicht zorgt.

6. HIGHLIGHT BELANGRIJKE WOORDEN
Tijdens het spreken, kun je de nadruk leggen op bepaalde woorden door bijvoorbeeld iets harder te praten of een woord duidelijk te benadrukken. Je kunt dit ook in teksten doen, door bepaalde woorden of zinsdelen bijvoorbeeld bold of italic te maken of een accent aigu te gebruiken, zoals dóen of héél. Zo zien je lezers meteen welk punt je probeert te maken of waar je de nadruk op wilt leggen.

Hoe zorg jij ervoor dat je teksten goed te lezen zijn?

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

2 thoughts on “6 tips om je artikelen beter leesbaar te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.