8 simpele tips om betere foto’s te maken

Wil je betere foto's maken en meer leren over fotografie? In dit artikel vind je 8 simpele tips om betere foto's te maken voor je blog en social media kanalen.

Wil je betere foto's maken en meer leren over fotografie? In dit artikel vind je 8 simpele tips om betere foto's te maken voor je blog en social media kanalen.
Wil je betere foto's maken en meer leren over fotografie? In dit artikel vind je 8 simpele tips om betere foto's te maken voor je blog en social media kanalen.

Schrijf je fantastische teksten, maar heb je geen idee hoe je mooie foto’s maakt? Of heb je een goede camera, maar schiet je altijd op de automatische stand? Daar gaan we verandering in brengen! Beeld speelt tegenwoordig namelijk een steeds grotere rol en daarom is het belangrijk dat je weet hoe je een goede foto maakt. Omdat ik zelf een aantal jaar als fotograaf heb gewerkt, weet ik inmiddels aardig wat over fotografie en vandaag wil ik mijn 8 beste fotografietips met jullie delen.

1. GOED APPARATUUR IS NIET HET BELANGRIJKSTE
Om goede beelden te kunnen schieten, heb je echt geen camera van drieduizend euro met zeven verschillende lenzen nodig. Natuurlijk heb je met een DSLR of een systeemcamera meer mogelijkheden dan met een mobiele camera, maar in de meeste gevallen is een goede mobiele camera meer dan genoeg – zeker met de nieuwste telefoons zoals de Samsung Note 9, die een dual camera heeft en daardoor waanzinnige foto’s maakt. Denk dus vooral niet dat je geen mooie foto’s kunt maken als je niet over een dure spiegelreflexcamera beschikt; een goede telefoon is vaak voldoende en daarnaast zijn kennis, creativiteit en oefening veel belangrijker.

2. LEER JE CAMERA KENNEN
Je hebt niets aan een duur toestel als je geen idee hebt hoe het werkt. Wanneer je een DSLR of systeemcamera hebt, is het dus belangrijk dat je je goed in de instellingen verdiept en er vervolgens ook veel mee oefent. Je kunt daar cursussen voor volgen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de handleiding van je camera doornemen en alles wat je leest meteen uitproberen. Hetzelfde geldt voor je mobiele camera. De Samsung Galaxy Note 9 heeft bijvoorbeeld één van de beste smartphone camera’s van dit moment en dan is het natuurlijk zonde als je geen idee hebt welke opties je allemaal kunt gebruiken.

Wanneer je voornamelijk foto’s van producten, mensen of gerechten maakt, is het vooral belangrijk om je te verdiepen in het diafragma. Het diafragma is verantwoordelijk voor de scherptediepte en bepaalt of je foto een scherpe of wazige achtergrond heeft. Wanneer je het onderwerp wilt laten opvallen, is een wazige achtergrond vaak het mooist. Dat kun je voor elkaar krijgen met een groot diafragma. Om dit in te kunnen stellen, moet je camera op AV staan en vervolgens kun je met het tandwieltje het diafragma aanpassen. Een groot diafragma betekent trouwens een zo laag mogelijk cijfer – zoals f/2.8 of f/1.4 – en een klein diafragma heeft een hoog cijfer, zoals f/22.

8 tips voor betere blogfoto’s

3. ZOEK NAAR HET BESTE LICHT
Fotograferen is spelen met licht en hoe mooier het licht is, hoe mooier de foto zal zijn. Wanneer je vooral foto’s in huis maakt, is het belangrijk dat je uitzoekt waar en wanneer je het mooiste licht hebt. Is dat in de ochtend of juist in de middag en als het regent of wanneer de zon schijnt? Om dat te ontdekken, kun je een aantal dagen achter elkaar op verschillende tijden en in verschillende weersomstandigheden foto’s schieten en vervolgens kijken wat het mooiste resultaat heeft opgeleverd.

Over het algemeen krijg je het mooiste licht als je:
• Naast een raam foto’s maakt, aangezien natuurlijk licht altijd het mooiste licht is.
• Direct zonlicht vermijdt, aangezien dit voor harde schaduwen en contrasten zorgt.

Wanneer je met weinig licht moet fotograferen, kun je op je DSLR het beste voor een groot diafragma kiezen en eventueel je ISO verhogen. Een mobiele camera is dan vaak niet zo geschikt, behalve als je een telefoon hebt zoals de Samsung Note 9, die met weinig licht automatisch overschakelt naar een groot diafragma (f/1.5) en door de dubbele camera weinig ruis geeft.

8 tips voor betere blogfoto’s

4. WERK MET EEN STATIEF
Als je geen vaste hand hebt of het lastig vindt om bewegende onderwerpen scherp op de foto te krijgen, kan het slim zijn om een statief te gebruiken. Maar ook wanneer je altijd scherpe foto’s maakt, is een statief handig. Wanneer je bijvoorbeeld een gestylde foto maakt en je gebruikt een statief, kun je meteen op het beeld zien hoe het eruit komt te zien en of je nog wat moet aanpassen. En ook voor zelfportretten is een statief de ideale oplossing.

5. ZORG VOOR EEN GOEDE ACHTERGROND
De achtergrond is vaak bepalend voor de sfeer van een foto. Als je een rustige foto wilt, moet je geen groene achtergrond met roze bloemetjes gebruiken en als je wilt dat je product van het beeld knalt, moet je niet te veel afleiding op de achtergrond hebben. Wanneer je voornamelijk foto’s van producten of recepten maakt, kun je het beste een rustige en neutrale ondergrond gebruiken, zoals je houten bureau, een marmer koffietafeltje of een donzige deken. Natuurlijk hoef je niet altijd dezelfde achtergrond te gebruiken, maar voor rust op je website of social media kan het wel slim zijn om in ieder geval altijd soortgelijke achtergronden te gebruiken.

8 tips voor betere blogfoto’s

6. KIJK AF
Waarom zelf het wiel uitvinden als je kunt afkijken bij de besten? Breng eens tien minuten door op Pinterest en sla alle afbeeldingen op die je graag zelf zou willen kunnen maken. Kies er vervolgens één uit en analyseer die. Hoe ligt het product? Hoe is het licht? Hoe staat het model? Hoe is de achtergrond? Waarom sprak deze foto je aan? Nadat je daar antwoord op hebt gegeven, kun je de foto gaan namaken. Ga net zo lang door totdat je tevreden bent met het resultaat. Pak vervolgens een andere foto en doe daar hetzelfde mee.

Nu denk je misschien “Huh, het is toch helemaal niet leuk om iemand na te doen? Je kunt toch beter een eigen stijl ontwikkelen?” En dat is helemaal waar, maar een eigen stijl ontwikkel je niet zomaar. Om dat te kunnen doen, moet je eerst weten wat het effect van licht is, hoe je door middel van goede styling je foto kunt verbeteren en wat een goede foto een goede foto maakt. En dat leer je door naar anderen te kijken en te ontdekken hoe zij te werk gaan. Daarnaast is deze oefening ook een leuke manier om met je camera te oefenen en dat is natuurlijk altijd goed.

7. WEES CREATIEF
Wat zo leuk is aan fotograferen, is dat je er volledig je eigen draai aan kunt geven en je creativiteit erin kwijt kunt. Doe dat dan ook vooral. Houd niet vast aan de standaard regels qua belichting of compositie, maar ga lekker experimenteren. Zoom ver in of zoom eens helemaal uit, ga op de grond liggen of juist op de tafel staan of zet kleuren bij elkaar die eigenlijk niet bij elkaar passen. Niets moet, alles mag.

8. BEWERK JE FOTO’S
Door foto’s te bewerken, kun je ze nog net wat mooier en sprekender maken. En daar hoef je echt geen expert voor te zijn; vaak kom je al een heel eind door het wat lichter te maken en wat contrast toe te voegen. Zelf gebruik ik altijd Lightroom en soms Photoshop, maar PicMonkey, Photoscape en Gimp zijn goede gratis alternatieven.

Voor de desktopversie van Lightroom moet je betalen, maar ze hebben tegenwoordig ook een fantastische mobiele versie, die helemaal gratis is!

Lees ook: 6 gratis alternatieven voor Photoshop

8 tips voor betere blogfoto’s

Deze blog is geschreven in samenwerking met T-mobile.

 
VERGEET NIET OM JE AAN TE MELDEN VOOR MIJN FACEBOOKGROEP!
Online Goal Crushers is dé groep voor bloggers en online ondernemers die zichzelf willen uitdagen en betere resultaten willen neerzetten. En wanneer je je nu aanmeldt, kun je GRATIS het Stappenplan naar succes downloaden! Klik hier om je aan te melden.

2 thoughts on “8 simpele tips om betere foto’s te maken

  1. Goede, praktische tips, Tarinda! Ik fotografeer in RAW en bewerk m’n foto’s in Lightroom. Ongelooflijk hoeveel bruikbare informatie je uit op het eerste zicht véél te donkere foto’s kan halen.

  2. Super! Als blogger moet je precies alles een beetje kunnen en fotografie vind ik persoonlijk het moeilijkst. Zeker wanneer je de prachtige foto’s van anderen ziet op Instagram. Ik zal deze tips meenemen en gebruiken wanneer ik foto’s neem voor mijn volgende blog post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.