9 tips voor de perfecte Instagram foto

Wanneer je wilt groeien op Instagram, is het belangrijk dat je foto's práchtig zijn. In dit artikel deel ik 9 slimme trucjes om perfecte Instagram foto's te maken.

Binnen een jaar ben ik met mijn account @tarindastraver van een paar honderd volgers naar ruim 10.000 volgers gegaan – wat ik echt súper tof vind. Ik heb dit voornamelijk voor elkaar gekregen door elke dag actief te zijn, een duidelijke focus te hebben en alleen mijn mooiste beelden te delen. Ik krijg regelmatig complimenten over mijn account, dus bij dezen mijn tips voor de perfecte Instagram foto.

Lees ook: 30 simpele trucjes voor meer Instagram volgers

1. WERK MET NATUURLIJK LICHT
Het belangrijkste ingrediënt voor een goede foto is goed licht. Over het algemeen is natuurlijk licht het mooiste licht, waardoor je het beste je foto’s buiten kunt maken. Kan dat niet, dan kun je natuurlijk licht opzoeken door naast een raam te fotograferen. Het zachtste, warmste licht heb je in de paar uur na zonsopgang en voor zonsondergang, waardoor dat de beste tijden zijn om je beelden te schieten. Wanneer je midden op de dag fotografeert en last hebt van harde schaduwen, kan een reflectiescherm helpen.

2. MAAK GEEN FOTO’S VIA DE INSTAGRAM APP
Je kunt foto’s via de app maken, maar ik raad aan om de camera van je telefoon of een DSLR te gebruiken. Via de app kun je namelijk maar één foto per keer maken, terwijl je met je camera net zo lang kunt blijven schieten tot je het perfecte plaatje hebt. Daarnaast kun je bij een DSLR en de meeste smartphones de camera-instellingen aanpassen voor een nog beter resultaat.

3. SCHIET VIERKANT
Tegenwoordig kun je ook rechthoekige foto’s uploaden, maar als jij nog steeds voornamelijk vierkante foto’s deelt, is het slim om alvast je kader aan te passen als je de foto maakt. Door in een vierkant te fotograferen, kun je namelijk precies zien hoe de foto gaat worden op Instagram, wat vaak een mooier resultaat oplevert dan wanneer je het achteraf moet bijsnijden.

4. HOUD JE HAND STIL
Zeker wanneer je even snel een foto maakt, kan het gebeuren dat je je camera niet stil genoeg houdt, waardoor je uiteindelijk met een onscherpe foto zit. Neem daarom altijd de tijd voor een foto en let erop dat je je hand stilhoudt, zeker als er weinig licht is. Wanneer je daar moeite mee hebt, kan het helpen om tegen een muur te leunen of je ellebogen tegen je lichaam te duwen.

5. MAAK JE LENS SCHOON
We raken onze telefoon non-stop aan, smijten hem in onze tas en laten hem vaak overal en nergens slingeren, waardoor er vingerafdrukken, make-up of andere viezigheid op de lens kan zitten. Voorkom dat er een waas over je foto zit door altijd je lens schoon te maken voordat je een foto klikt.

6. VERGEET DE ZOOMFUNCTIE
Je kunt beter een paar stappen dichterbij zetten dan inzoomen – behalve als je voor een afgrond of drukke weg staat natuurlijk, dan mag je best zoomen. Door in te zoomen, verliest het beeld namelijk kwaliteit, waardoor je foto minder scherp en helder is. Als je niet dichter bij het onderwerp kunt komen, kun je ook proberen om de foto van ver te schieten en het vervolgens bij te snijden. Ook dat gaat ten koste van de kwaliteit, maar vaak minder dan wanneer je inzoomt.

7. MAAK VEEL FOTO’S EN MAAK ZE METEEN ACHTER ELKAAR
Hoe meer foto’s je maakt, hoe groter de kans dat dé foto ertussen zit. Om een bord met koud eten of een ongeduldig vriendje te voorkomen, is het ook slim om meteen een hele reeks foto’s te maken. Op die manier weet je vrijwel zeker dat er een goede foto tussenzit en kun je eerst rustig van je eten of het feestje genieten voordat je de foto’s hoeft te bekijken.

8. PROBEER VERSCHILLENDE PERSPECTIEVEN
Als je toch meerdere foto’s maakt, is het slim om meteen een paar keer van perspectief te wisselen. Zet een stapje dichterbij of doe juist een stap naar achteren, ga even door je knieën of ga juist op je tenen staan. Wanneer je verschillende foto’s vanuit verschillende hoeken maakt, is de kans groter dat het perfecte shot ertussen zit.

9. BEWERK JE FOTO’S
Zelfs de perfecte foto kan vaak nog net wat beter gemaakt worden door het te bewerken. De beste en makkelijkste manier om je foto’s die magic touch te geven, is door presets te gebruiken. Presets zijn filters die je kunt gebruiken op de desktop of mobiele versie van Lightroom en die ervoor zorgen dat je foto’s met een paar klikken een prachtige, professionele en consistente bewerking krijgen.

Volg mij op Instagram @tarindastraver

Opt In Image
GROW YOUR GRAM
Een gratis cursus waarin je leert hoe je snel kunt groeien op Instagram en hoe je echte, betrokken volgers aantrekt!

7 thoughts on “9 tips voor de perfecte Instagram foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.