Hoe ik een fulltime blogger werd en jij het ook kan worden

Veel mensen dromen ervan om fulltime blogger te worden. In dit artikel vertel ik je precies hoe ik fulltime blogger werd en deel ik 7 tips die je zullen helpen om ook van je blog je werk te kunnen maken.

Jaren geleden droomde ik al van een leven waarbij ik, met mijn laptop onder mijn arm, de wereld over kon reizen en kon werken waar en wanneer ik wilde. Heel lang bleef dat bij een droom – simpelweg omdat ik niet geloofde dat het echt kon. Dat ík dat echt kon.

Maar hoe meer verhalen ik las over bloggers die van hun blog hun fulltime baan hadden kunnen maken, hoe meer ik besefte dat het voor mij ook mogelijk moest zijn. Vanaf toen besloot ik om er volledig voor te gaan. Sterker nog, ik verzekerde mezelf ervan dat het me ging lukken. Want waar een wil is, is een weg – daar geloof ik heilig in.

Ik begon nog meer te lezen en leren over bloggen, verbeterde vervolgens mijn artikelen, zocht naar manieren om meer bezoekers naar mijn website te trekken, verdiepte me in de verschillende mogelijkheden om geld te verdienen, begon mijn eerste ebook te schrijven en breidde vervolgens beetje bij beetje mijn shop uit.

Binnen een jaar trok ik tienduizenden mensen per maand naar mijn website, had ik meerdere digitale producten gemaakt en verdiende ik elke maand een beetje meer met affiliate marketing. Inmiddels verdien ik een fulltime inkomen met mijn blog en hieronder deel ik 7 stappen die je kunnen helpen om hetzelfde te bereiken en ook een fulltime blogger te worden.

1. MAAK EEN PLAN
Je kunt niet gewoon beginnen met bloggen en vervolgens verwachten dat je binnen drie maanden een fulltime salaris verdient. Als je genoeg geld wilt verdienen om van rond te kunnen komen, moet je een duidelijk plan maken, zodat je gericht naar je doelen kunt toewerken. Dingen waar je sowieso over na moet denken zijn:

Hoe ga je geld verdienen met je blog?
Ga je je focussen op affiliate marketing of juist op advertenties? Of ben je van plan om producten te maken? Zo ja, welk soort producten wil je dan maken?

Hoe ga je je blog laten groeien?
Om genoeg geld te kunnen verdienen, moet je veel bezoekers naar je website trekken. Hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Ga je je voornamelijk op SEO richten? Ga je aan de slag met Facebook advertenties? Ga je Pinterest inzetten om je blog te laten groeien?

Lees ook: 20 tips om meer verkeer naar je website te trekken

Hoeveel geld heb je nodig om rond te kunnen komen en eventueel met je vaste baan te stoppen?
Hoelang denk je dat het duurt voordat je dat verdient? Heb je genoeg geld achter de hand om die tijd op te kunnen vangen? Bij welk maandelijks bedrag ben je van plan om je baan op te zeggen?

2. BEPAAL WAAR JE OVER GAAT BLOGGEN
Als je nog geen blog hebt, is het belangrijk dat je goed nadenkt over een onderwerp. Als je er namelijk fulltime mee aan de slag wilt gaan – en er dus heel veel tijd in gaat steken – raad ik echt aan om een onderwerp te kiezen waar je gepassioneerd over bent. Daarnaast is het ook belangrijk dat je er veel kennis over hebt en dat er genoeg vraag naar is.

Ik vind mijn werk echt het leukste wat er is en daarom vind ik het totaal niet erg om er uren per dag mee bezig te zijn. Sterker nog, ik vind het echt heel leuk om te werken en als het zou kunnen, zou ik er nog veel meer tijd in steken. Maar ik heb ook een website gehad waarbij ik mezelf echt moest dwingen om aan de slag te gaan en dat ga je of niet lang volhouden of het gaat op een gegeven moment echt ten koste van je geluk.

3. BEGIN EEN BLOG
Om een succesvolle blog neer te kunnen zetten hoef je echt geen techie te zijn of grote investeringen te doen; het maken van een website is tegenwoordig ontzettend makkelijk en betaalbaar.

Het eerste wat je nodig hebt om een website te kunnen bouwen, zijn een webhoster en een domein. Zelf heb ik qua webhosting goede ervaringen met Neostrada en Antagonist. Nadat je een pakket en een domeinnaam hebt gekocht, kun je inloggen op je persoonlijke account. Daar kun je vervolgens web applications downloaden, waaronder WordPress.

Vervolgens ga je aan de slag met de vormgeving van je website. De makkelijkste optie om je te website vorm te geven, is het gebruiken van een thema. Via WordPress kun je gratis thema’s downloaden, maar je kunt ook een premium thema kopen. Ik koop mijn thema’s altijd bij Themeforest of Creative Market en mijn huidige thema komt van Themeforest.

In het artikel Hoe begin je een blog? leg ik bovenstaande stappen veel uitgebreider uit, dus als je nog geen website hebt, raad ik aan om eerst met dat artikel aan de slag te gaan.

4. SCHRIJF GOEDE, WAARDEVOLLE ARTIKELEN
Om mensen naar je website te trekken en ervoor te zorgen dat ze steeds terugkomen voor meer, moet je goede en waardevolle artikelen schrijven. Ontdek wat de problemen van je doelgroep zijn en los die op. Wees behulpzaam en voeg waarde toe. Vraag jezelf voordat je een nieuw artikel schrijft altijd af wat je ermee wilt bereiken. Waarom zouden mensen dit moeten lezen? Waarom zouden je volgers dit interessant vinden? Wat kunnen ze ervan leren en hoe gaat het ze verder helpen?

Probeer het eerste jaar minimaal 2 artikelen per week te schrijven, zodat je snel een hoop goede artikelen hebt om te kunnen promoten. Onthoud wel dat kwaliteit altijd beter is dan kwantiteit.

Lees ook: 7 tips om betere artikelen te schrijven

5. MONETIZE JE BLOG
Om een fulltime blogger te kunnen worden, moet je uiteraard een manier vinden om geld te verdienen met je website. De meeste bloggers focussen zich op meerdere inkomstenstromen, maar je kunt je uiteraard ook op één manier storten. De bekendste manieren om geld te verdienen met je blog zijn:

> Affiliate marketing – Bij affiliate marketing promoot je producten van anderen. Wanneer iemand vervolgens via jouw link een product of dienst aanschaft, krijg jij daar commissie voor. Om aan de slag te kunnen gaan met affiliate marketing moet je je aanmelden bij affiliate netwerken. De bekendste affiliate netwerken zijn:
TradeTracker
Awin
Daisycon
Partnerprogramma Bol.com

Lees ook: De 5 affiliate programma’s waar ik het meeste geld mee verdien

> Eigen producten – De meest winstgevende optie om geld te verdienen is het creëren en verkopen van digitale producten. Je kunt hierbij denken aan ebooks, masterclasses, webinars en online cursussen. Het grootste voordeel is dat je er maar één keer tijd in hoeft te steken om het te maken en er vervolgens jarenlang de vruchten van kunt plukken.

Lees ook: Zo maak en verkoop je je eerste digitale product

> Advertenties – Je kunt ervoor kiezen om advertentieruimte op je website te verkopen voor een vast bedrag per jaar of maand, maar je kunt ook advertenties via Google Adsense op je blog zetten, waar je per click voor betaald krijgt. Advertenties lonen vaak pas als je tienduizenden bezoekers per maand naar je website trekt.

> Samenwerkingen – Wanneer je redelijk wat tot veel bezoekers hebt, kun je geld verdienen met samenwerkingen. Meestal houdt dit in dat jij door een bedrijf betaald wordt – met geld of door middel van een gratis product – om een blogpost te schrijven over hun product of dienst.

Ik verdien het grootste deel van mijn inkomen met mijn eigen producten, gevolgd door affiliate marketing. Ik ben persoonlijk niet zo’n fan van samenwerkingen en ik ben ook gestopt met advertenties. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik me met Digitale Dromers echt focus op educatie en daar past het maken van producten het beste bij. Maar wanneer je een succesvolle lifestyle blog hebt, kunnen samenwerkingen en advertenties juist weer hele goede en winstgevende opties zijn.

Kijk dus goed naar wat past bij jouw blog en vooral ook wat je leuk vind om te doen. Als je het niet leuk vind om ebooks te schrijven of cursussen in elkaar te zetten, doe het dan vooral niet en focus je op andere inkomstenbronnen.

Lees ook: 9 manieren om geld te verdienen met je blog

6. LET IT GROW
Hoe meer mensen je naar je website trekt, hoe meer je zult verdienen. Er zijn verschillende manieren om je website te laten groeien en dit zijn mijn favoriete manieren:

> Wees actief op Pinterest – Door Pinterest strategisch in te zetten, trek ik elke maand tienduizenden mensen naar mijn artikelen en producten, wat ervoor heeft gezorgd dat mijn inkomsten het afgelopen jaar explosief gestegen zijn. In mijn ebook Groeien met Pinterest leg ik precies uit hoe ik mijn website zo snel heb kunnen laten groeien en vertel ik stap voor stap hoe jij hetzelfde voor elkaar kunt krijgen. Lees het eerste hoofdstuk gratis!

Lees ook: Hoe mijn blog met 400% is gegroeid door Pinterest

> Ga aan de slag met SEO – Door je website te optimaliseren voor zoekmachines, zullen je artikelen beter gevonden worden in Google en zul je dus meer bezoekers naar je website trekken. Je kunt je SEO onder meer verbeteren door duidelijke titels te schrijven en relevante zoekwoorden in je blogposts te verwerken.

Lees ook: 8 SEO tips voor beginnende bloggers

> Begin een e-maillijst –Wanneer je een fulltime inkomen uit je blog wilt halen, moet het opbouwen van een e-maillijst je prioriteit zijn. In tegenstelling tot je volgers op social media zijn de mensen op je lijst namelijk echt van jou. Daarnaast kun je met een e-maillijst de relatie met je doelgroep versterken en kun je direct je producten en artikelen onder de aandacht brengen.

Ik begon met een gratis account op Mailchimp, maar als je echt succesvol wilt zijn en geld wilt verdienen met je e-maillijst raad ik je aan om in ConvertKit te investeren. Dit is verreweg het beste e-mail programma dat er is en het bedrag dat ik ervoor betaal stelt echt niets voor vergeleken met hoeveel ik ermee verdien. Probeer ConvertKit 14 dagen gratis!

Lees ook: E-mailmarketing voor beginners: zo begin je een e-maillijst

7. INVESTEER
Ik vind het moeilijk om geld uit te geven aan mezelf. Heb ik altijd al gevonden. En daarom heb ik mijn eerste twee jaar als blogger alleen in het absolute noodzakelijke geïnvesteerd. Ik betaalde voor mijn webhoster, kocht een dommeinnaam en schafte een premium thema aan – that’s it.

Toen ik besloot dat ik van mijn blog mijn werk wilde maken, probeerde ik zolang mogelijk op deze manier door te gaan en ervoor te zorgen dat ik niet te veel kosten zou maken. Dat lukte me prima, maar met mijn blog ging het alles behalve prima. Omdat ik niet wilde investeren, was ik namelijk veel tijd kwijt aan dingen die weinig opleverde en had ik weinig tijd voor de zaken die wel belangrijk waren. Daarnaast investeerde ik ook niet in mezelf, waardoor ik op een bepaald niveau bleef hangen en het me maar niet lukte om echt door te pakken.

En dus besloot ik op een gegeven moment dat het klaar was. Als ik een serieuze business wilde, moest ik het ook serieus gaan aanpakken:
• Ik opende een zakelijke rekening bij Knab. Krijg het eerste jaar 50% korting!
• Ik meldde me aan bij Moneybird. Probeer 4 maanden gratis!
• Ik kocht een uitgebreid plan bij Adobe.
• Ik maakte een betaald account aan bij de Pinterest scheduler Tailwind. Probeer nu 1 maand gratis!
• Ik ruilde mijn gratis account bij Mailchimp in voor een betaald account bij ConvertKit. Probeer 14 dagen gratis!
• Ik investeerde in diverse ebooks en betaalde cursussen

Ineens had ik veel meer tijd om te werken aan de dingen die er echt toedoen én had ik een hoop waardevolle kennis over zaken waar ik eerst niet echt verder mee kwam. Met als resultaat dat mijn bezoekersaantallen en mijn inkomsten echt omhoog schóten.

Investeringen zijn soms gewoon echt nodig – om je tijd effectief te kunnen besteden, om jezelf op een bepaald vlak te verbeteren, om je website beter te maken. Ik raad daarom echt aan om vanaf het begin in jezelf en je bedrijf te investeren. Hoe meer kennis je hebt en hoe sneller je je kunt focussen op de zaken die je direct inkomsten gaan opleveren, hoe sneller je van je blog je werk kunt maken.

Zou jij fulltime willen bloggen? Waarom wel of niet?

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.