8 simpele tips om je website overzichtelijker te maken

Als je geen duidelijke en aantrekkelijke vormgeving hebt, zullen veel bezoekers afhaken. Gebruik deze 8 tips voor een betere blog lay-out.

Ik kom regelmatig op websites die zo druk, chaotisch en onoverzichtelijk zijn dat ik meteen acht aspirines nodig heb. De ene keer voelt het echt als een doolhof en ben ik vijf minuten bezig voordat ik eindelijk vind wat ik zoek en een andere keer komt er zoveel informatie op me af dat ik geen flauw idee heb waar ik moet beginnen.

Wanneer je wilt dat je bezoekers aangetrokken worden door je website en snel de informatie kunnen vinden die ze zoeken, is het belangrijk dat je website overzichtelijk en goed leesbaar is. Het lijkt misschien een goed idee om je website vol te proppen met handige widgets, volle sidebars en pop-ups, maar de kans is groot dat die shitload aan prikkels je bezoekers alleen maar afschrikt en dus averechts werkt – en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Ontdek hier daarom 8 tips om je website overzichtelijker te maken en ervoor te zorgen dat je bezoekers met plezier rond blijven hangen.

1. GEBRUIK WITRUIMTE
Een website die propvol staat met teksten, afbeeldingen en andere content kan overweldigend en chaotisch overkomen. Mensen hebben dan vaak geen idee waar ze moeten kijken en daardoor is de kans groot dat ze je site verlaten zonder ook maar een blik te werpen op je artikelen of producten. Zorg daarom voor voldoende witruimte. Dat maakt je website beter leesbaar en zorgt ervoor dat de aandacht van je bezoekers meteen naar de belangrijkste onderdelen op je website wordt getrokken.

2. VERWIJDER ROMMEL
Wat is het doel van je website? Is het puur een hobby en vind je het gewoon leuk om artikelen te schrijven? Wil je producten verkopen? Geld verdienen met affiliate marketing? Jezelf in de markt zetten? Denk na over wat je wilt bereiken met je website en verwijder vervolgens alles wat je niet dichter bij dat doel brengt.

Is het bijvoorbeeld wel slim om advertenties op je website te plaatsen als je eigenlijk mensen naar je producten wilt trekken? En moet je wel je hele sidebar volzetten met verschillende social media widgets, terwijl Facebook 90 procent van je verkeer oplevert en je misschien beter alleen een Facebook widget kunt gebruiken? Hoe minder overbodige zaken er op je website staan, hoe meer de aandacht getrokken wordt naar de onderdelen die er echt toe doen.

Lees ook: 5 effectieve tips om alle rommel van je blog te verwijderen

3. MAAK INFORMATIE MAKKELIJK VINDBAAR
Wat ik echt heel vervelend vind, zijn websites waarbij ik geen idee heb hoe ik moet komen waar ik wil zijn. Soms ben ik op de homepage en kan ik echt niet vinden hoe ik bij de artikelen kom en een andere keer heb ik een blogpost gelezen en kan ik juist de homeknop niet vinden. Zorg er dus voor dat je website een duidelijke navigatie heeft en voorkom dat mensen snel je website verlaten omdat ze bepaalde onderdelen niet kunnen vinden.

Lees ook: Deze 4 dingen zijn onmisbaar op je homepage

4. HOUD JE SIDEBAR RUSTIG
Je sidebar is de ideale plek om een intro, social media knoppen, promoties, advertenties, een archief, categorieën, nieuwe producten en affiliate links in te zetten, maar dat betekent niet meteen dat je het ook allemáál moet doen. Als je je sidebar vol zet met informatie, weten je bezoekers niet goed waar ze moeten beginnen en is de kans groot dat ze je sidebar helemaal links laten liggen.

5. GEBRUIK ALINEA’S
Wanneer je artikelen onoverzichtelijke lappen tekst zijn, kun je ervan uitgaan dat veel mensen linea recta naar het kruisje rechtsboven gaan, zonder ook maar een woord te hebben gelezen. Zorg er daarom voor dat je artikelen aantrekkelijk en makkelijk te lezen zijn door de tekst op te delen in korte alinea’s. Gebruik vervolgens koppen om aan te geven waar de alinea’s over gaan. En dit geldt niet alleen voor je artikelen; ook de teksten op andere pagina’s, zoals de about pagina en de contactpagina, kun je het beste opdelen in korte alinea’s.

Lees ook: 6 tips om je artikelen beter leesbaar te maken

6. BEPERK HET AANTAL LETTERTYPES
Je kunt beter niet meer dan twee of drie lettertypes gebruiken. Te veel verschillende lettertypes maken je website druk en geven het een rommelige uitstraling. Gebruik bijvoorbeeld een bepaald lettertype voor je body tekst, een ander lettertype voor je titels en een derde voor de koppen in de sidebar. Op die manier heb je toch wat afwisseling, maar oogt het alsnog rustig. Kijk ook goed naar het soort lettertype dat je gebruikt, aangezien niet alle lettertypes even goed te lezen zijn. Je zit in ieder geval goed als je de standaard lettertypes zoals Verdana en Arial gebruikt.

7. GEBRUIK KLEUREN
Je hoeft natuurlijk niet meteen een regenboog van je blog te maken, maar het gebruik van kleuren maakt een blog vaak net wat aantrekkelijker. Kies daarom een paar basiskleuren voor je blog en verwerk die in de onderdelen waar je de aandacht naartoe wilt trekken. Zorg er wel voor dat je niet te veel verschillende kleuren gebruikt, want dat kan je blog juist weer druk en schreeuwerig maken.

Zelf houd ik van een rustige en neutrale vormgeving, waardoor ik ervoor heb gekozen om de basis van mijn website uit zwart en wit te laten bestaan. Vervolgens heb ik een aantal kleuren uitgekozen – groen, donker peach, licht peach en licht grijs – die ik subtiel in mijn lay-out heb verwerkt.

8. KIES EEN RUSTIGE ACHTERGROND
Het gebruik van fancy kleurtjes of vrolijke patronen in je achtergrond kan er heel gezellig uitzien, maar het maakt je blog er niet altijd beter op. Je wilt namelijk dat je artikelen of producten opvallen en niet dat je achtergrond alle aandacht opeist. Natuurlijk betekent dat niet meteen dat je dan maar een “saaie” witte achtergrond moet kiezen – Cynthia van cynthia.nl bewijst dat je prima kleuren en patronen kunt gebruiken zonder dat het too much is – maar het is wel belangrijk dat er een goede balans is tussen de aandacht die je content trekt en de aandacht die naar je achtergrond uitgaat.

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

4 thoughts on “8 simpele tips om je website overzichtelijker te maken

  1. Goede tips! Ik ga meteen even checken of mijn social media icons en contactpagina wel een beetje op een duidelijke plek staan ;) Zelf vind ik vooral pop-upadvertenties altijd storend. Dan klik ik snel weg ;)

  2. Ik hoorde de tip over de grootte van je foto in je blogpost al vaker, maar het lijkt mij niet te lukken om dit perfect te doen.. Ik kan nochtans kiezen in welke grootte ik de foto plaats, maar nog kloppen de afmetingen niet..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.