6 simpele tips om je website sneller te maken

Een snelle website is fijn voor je bezoekers en beter voor je SEO. Ontdek daarom hier de 6 beste tips om je website sneller te maken.

Wanneer je website langzaam laadt, gaat de gebruiksvriendelijkheid van je blog achteruit, zul je op den duur bezoekers kwijtraken én word je door Google bestraft met een lagere ranking. Het is daarom belangrijk dat de laadtijd van je website minimaal is en deze 6 simpele tips zullen je daarbij helpen.

WAAROM IS EEN SNELLE WEBSITE BELANGRIJK?
Er zijn twee hoofdredenen waarom het belangrijk is dat je website zo snel mogelijk is.

1. Het is beter voor je bezoekersaantallen. Wanneer mensen op je website terecht komen, beslissen ze vaak in een paar seconden of ze blijven of weer weggaan. Het schijnt dat 40% van de mensen een website meteen weer verlaat als de laadtijd langer dan drie seconden is.

2. Het is beter voor je positie in Google. Wanneer je goed wilt scoren in Google, is een snelle website een must. Google hecht veel waarde aan de gebruiksvriendelijkheid van websites en beloont sites die snel laden met een hogere plek in de zoekresultaten.

Voordat we naar de tips gaan, is het slim om eerst te kijken hoe jouw website scoort qua snelheid. Dat kun je onder meer doen met PageSpeed insights. Je kunt hier de URL van je website invullen en binnen een paar seconden weet je hoe goed of slecht je website het doet. Kan je site wel wat verbetering gebruiken? Gebruik dan deze 6 simpele tips om je website sneller te maken.

1. UPDATE WORDPRESS
Met elke nieuwe update zal je website beter presteren en worden je thema, plugins en WordPress installatie beter en veiliger. En hoe beter alle onderdelen werken, hoe sneller je website kan laden. Update daarom altijd zo snel mogelijk je WordPress als je een melding krijgt dat er een nieuwe versie beschikbaar is.

2. OPTIMALISEER JE AFBEELDINGEN
Afbeeldingen hebben ontzettend veel impact op de laadtijd van je website. Wanneer er veel afbeeldingen op je blog staan, moet je ervoor zorgen dat ze je snelheid zo min mogelijk aantasten. Dit kun je doen door:
• Ze op te slaan in 72dpi. Dit is de laagste schermresolutie, maar voor de weergave van je website is het vaak meer dan genoeg zonder dat de kwaliteit achteruit gaat.
• Ze op te slaan als PNG. Wanneer JPG-bestanden gecomprimeerd worden, geeft dat vaak slechte resultaten. Bij PNG-bestanden is dat niet het geval. Deze kun je in een lage resolutie opslaan, zonder dat ze onscherp worden.
• Uit te zoeken wat de maximale afmetingen van je blog zijn en je afbeeldingen nooit groter te maken dan dat. Voor mijn blogposts is dat bijvoorbeeld 800 px. Het is dus onnodig om een afbeelding van 1600 px te gebruiken als het met 800 px net zo goed wordt weergegeven.

Als je veel grote afbeeldingen op je website hebt staan, kost het natuurlijk ontzettend veel tijd om alles langs te lopen en in een kleiner formaat opnieuw te uploaden. Bespaar jezelf die moeite en gebruik een plugin zoals Smush Image Compression and Optimization. Hiermee kun je met een paar klikken je afbeeldingen in WordPress verkleinen, optimaliseren en comprimeren.

Extra tip: Verwijder alle afbeeldingen die je niet meer gebruikt uit je mediabibliotheek. Hoe minder onnodige bestanden je op de server hebt staan, hoe sneller je website zal zijn.

3. GEBRUIK EEN CACHING PLUGIN
De cache van je website is een soort opslagplaats waarin informatie tijdelijk wordt opgeslagen. Hierdoor hoeft je website bepaalde informatie niet steeds opnieuw op te halen en kan het sneller laden. Door een caching plugin te gebruiken, kun je de caching optimaliseren en zal de werking en laadtijd van je website enorm verbeteren. De bekendste plugins zijn WP Super Cache en W3 Total Cache. Zelf maak ik gebruik van de laatste en een uitgebreide handleiding hiervoor vind je hier.

4. KIES EEN GOEDE HOSTING
Over het algemeen geldt: hoe goedkoper de hosting, hoe minder ruimte je op de server hebt en hoe minder snel je website zal laden. Als je website al relatief snel is of als je niet veel ruimte nodig hebt, is het waarschijnlijk de moeite en het geld niet waard om over te stappen naar een andere houting, maar als er wel wat te verbeteren valt qua snelheid of als je blog hard groeit en meer ruimte nodig heeft, kan het lonen om een betere en wat duurdere hosting te kiezen, zoals Antagonist of Neostrada.

5. VERWIJDER PLUGINS
Plugins voegen extra codes toe aan je website, wat je laadtijd vertraagt. Verwijder daarom elke plugin die inactief is of waarvan je eigenlijk niet eens meer weet wat het doet en waarom je het überhaupt hebt geïnstalleerd. Als je meerdere plugins gebruikt die sterk op elkaar lijken, raad ik aan om de beste te bewaren en de rest in de prullenbak te gooien.

Lees ook: 9 WordPress plugins die elke blog móet hebben

6. OPTIMALISEER JE DASHBOARD
Om je website goed te kunnen laten werken, draaien er op de achtergrond tientallen processen. De meesten zorgen ervoor dat je website beter functioneert, maar bepaalde werkzaamheden kunnen een hoop ruimte in beslag nemen, terwijl je het eigenlijk niet nodig hebt. Je kunt deze processen optimaliseren door de plugin WP-Optimize te installeren. Hiermee kun je onder meer overbodige data verwijderen, automatisch elke week je blog opschonen en oude revisies verwijderen.

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

12 thoughts on “6 simpele tips om je website sneller te maken

  1. Goede tips! Ik ga eens uitzoeken wat ik kan veranderen, want ik krijg als resultaten ‘Poor’ voor mobiel en ‘Needs Work’ voor desktop. :-/ Ik vind m’n site thans behoorlijk snel.

    1. Ja same here. Ik vind de mijne ook best snel, maar scoor ook nog niet zo hoog. Google ziet dat dan dus toch anders. Maar goed, elke tip die het kan verbeteren, is in ieder geval het proberen waard!

  2. Goede tips, maar opslaan als png ben ik dan weer niet met je eens. Die bestanden zijn vaak erg groot. Als je in Photoshop een bestand opslaat kun je kiezen voor ‘save as for web’ en dan de kwaliteit een beetje aanpassen. Werkt prima! En anders de plugin tinyPNG die png en jpg verkleind door informatie van het fotobestand te verwijderen.

    1. Het opslaan in PNG is een vervolg op de tip daarboven. Als je je afbeeldingen in 72dpi als PNG op slaat, krijg je kleine bestanden zonder dat je inlevert op kwaliteit. De kwaliteit van JPG kan nogal tegenvallen als je ze opslaat in 72 dpi, dus vandaar mijn voorkeur voor PNG. En bij mij zijn die bestanden altijd maar een paar kb.

  3. Interessant artikel. Ikzelf gebruik altijd de online tool van GTmetrix. Je weet meteen welke dingen je kunt verbeteren voor de caching. Superhandig. Net als jouw artikelen :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.