30 fantastische websites voor gratis stockfoto’s

Ben je op zoek naar gratis stockfoto's voor je blog of website? Ontdek hier de mooiste websites waar je gratis stockfoto's kunt downloaden.

Ik heb al meerdere keren verhalen voorbij zien komen, waarbij bloggers en ondernemers boetes van honderden en soms zelfs duizenden euro’s moeten betalen omdat ze afbeeldingen op hun website hadden staan die ze niet zomaar mochten gebruiken. 

Volgens de auteurswet ben je strafbaar als je zomaar afbeeldingen van anderen gebruikt. Zelfs als je:
• De naam van de fotograaf noemt.
• Een link naar de bron plaatst.
• Geen geld verdient met je website.
• Het per ongeluk deed.
• De foto op Pinterest of Instagram vond.
• Ziet dat een andere blogger of bedrijf het ook gebruikt.

Het is eigenlijk heel simpel: zolang je geen schriftelijke goedkeuring hebt gekregen om de foto te gebruiken, maak je inbreuk op het auteursrecht en ben je dus strafbaar – met eventueel een torenhoge boete als gevolg.

Om dit te voorkomen, hoor je vaak dat je het beste alleen maar zelfgemaakte afbeeldingen op je website en social media kanalen kunt gebruiken. In bepaalde niches is dat ook helemaal geen probleem, maar wat als je over onderwerpen schrijft waar je lastig zelf beelden van kunt maken? Of als je gewoon niet zo goed bent in het maken van foto’s? Dan is er een hele fijn en makkelijke oplossing: gebruik stockfoto’s.

Stockfoto’s zijn beelden die gratis of tegen betaling voor iedereen beschikbaar worden gesteld, waardoor je geen inbreuk maakt op het auteursrecht. Er zijn inmiddels honderden, misschien wel duizenden websites waar je gratis stockfoto’s kunt vinden, maar je kunt niet overal móóie stockfoto’s vinden. Na een lange zoektocht heb ik inmiddels een hele lijst met goede websites en hieronder deel ik mijn favorieten met jullie. Ze bevatten allemaal prachtige foto’s en nog beter: ze zijn 100% gratis!

1. Barn Images
2. Bucketlisty
3. Cupcake
4. Designers Pics
5. FancyCrave
6. Function
7. Gratisography
8. IM Creator
9. ISO Republic
10. Unsplash
11. Jéshoots
12. Kaboompics
13. Life of Pix
14. Magdeleine
15. FOCA
16. Stokpic
17. Negative Space
18. New Old Stock
19. Pexels
20. Photocrops
21. Picjumbo
22. Picography
23. Pixabay
24. Rawpixel
25. Re:splashed
26. Shutteroo
27. Skitterphoto
28. Snapwire
29. Splitshire
30. StockSnap

Welke websites gebruik jij voor mooie stockfoto’s?

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

22 thoughts on “30 fantastische websites voor gratis stockfoto’s

  1. Nee klopt, dat had ik ook vaak. Of dat ik de foto’s die ik kon vinden gewoon niet mooi genoeg vond. Maar nu ik deze hele lijst heb, kom ik uiteindelijk altijd wel wat leuks tegen!

 1. Hey Tarinda, ik gebruik eigenlijk alleen foto’s die ik zelf genomen heb. Nu plan ik binnenkort een post over Netflix en mijn favoriete series. Ik wil uiteraard een foto van deze series zelf op mijn post zetten. Ik heb mijn post al deels voorbereid en zet onder de foto de photo credits zoals ik die heb terug gevonden. Maar dat is dan niet voldoende begrijp ik? Hoe los ik dit op? Zijn er foto’s van acteurs/actrices/films/series die ik wel mag gebruiken?
  Alvast bedankt voor je antwoordje!
  Kathleen

  1. Nee helaas, dat mag inderdaad niet. Ik denk dat de makkelijkste oplossing is om je foto’s te embedden. In dit artikel wordt dat helemaal uitgelegd: http://legalcoffee.nl/2015/03/wat-is-embedden/. En je kunt ook foto’s van Getty Images embedden en daar staan altijd veel foto’s van celebrities op. Hoe je dat doet, kun je hier lezen: https://www.charlotteslaw.nl/2014/03/gratis-beelden-via-getty-images/. En je kunt ook van Instagram embedden dus dat zou je ook kunnen gebruiken voor foto’s van celebrities of van films. Ik hoop dat het zo duidelijk is voor je!

   1. Super bedankt alvast voor de informatie Tarinda, ik ga het eens uitpluizen… Ik doe het liever correct want zou me geen boete op m’n dak willen halen :-)

 2. Super handig dit bericht! Ik maak voornamelijk gebruik van Pixabay maar kan daar soms net niet vinden wat ik zoek. Met deze lijst moet dat wel lukken haha

 3. Wat een goede tips! Ik gebruik bijna altijd eigen foto’s, maar voor artikelen waar ik een wat meer neutrale foto bij nodig heb is Death to the stock photo mijn favoriet.

 4. Handig deze lijst! Ik gebruikte een aantal pagina’s al :) Wel raar trouwens, want grote websites zoals Girlscene of NSMBL gebruiken vaak Instagram foto’s van bekende namen. Kan me haast niet voorstellen dat Kim Kardashian daar toestemming voor heeft gegeven.

  1. Klopt inderdaad! Maar zij embedden die foto’s en wanneer je gebruik maakt van Instagram ben je er mee akkoord gegaan dat dat mag. Dus zij doen niks verkeerds.

 5. Hi, misschien een suffe vraag. Moet je nog wel als je gebruik maakt van deze foto’s iets vermelden op je site, of is het dan helemaal vrij te gebruiken en te bewerken?

 6. Handig overzicht!
  Ik gebruik het liefst mijn eigen foto’s tegenwoordig, alleen als ik over een onderwerp schrijf waar ik zelf geen foto van kan maken gebruik ik nog een freestock foto. Pexels, Pixabay en Unsplash heb ik in het verleden wel veel gebruikt, hebben mooie foto’s.

 7. Wat een fijn overzicht! Wat ik me nog afvroeg, mocht ik deze stockfoto’s gebruiken en bewerken om een grafisch ontwerp te creëren, is het dan ook toegestaan om geld voor je ontwerp te vragen, ook al is de foto niet door jou gemaakt? Of is dat dan weer niet toegestaan?

  1. Dat ligt aan de license, dat zou je dan even per foto/website moeten bekijken. Soms mag je het niet bewerken of voor commerciële doeleinden gebruiken, maar meestal mag het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.