8 WordPress trucjes die elke blogger moet weten

Bloggen kan veel tijd in beslag nemen. Gebruik daarom deze handige trucjes om sneller en makkelijker berichten in WordPress te zetten.

Mijn minst favoriete klusje voor Digitale Dromers is artikelen in WordPress zetten – ik vind dat zo’n saai en eentonig gebeuren. Om het voor mezelf wat leuker en makkelijker te maken, heb ik me wat meer in WordPress verdiept en dat leverde me deze 8 handige trucjes om meer uit WordPress te halen en artikelen sneller en makkelijker online te zetten.

1. WORDPRESS TOOLBAR
Ik vond het altijd maar teleurstellend hoe weinig opties er in WordPress zijn qua tekstopmaak. Je kunt woorden of zinnen dikgedrukt of cursief maken, maar daar houdt het dan ook op. Althans, dat dacht ik. Want toen ik een keer niet in “Tekst” maar in “Visueel” mijn blogpost bewerkte, ontdekte ik de toolbar – and I love it!

Met de toolbar kun je namelijk teksten onderstrepen, lettergroottes aanpassen, alinea’s laten inspringen en zelfs bepaalde woorden of zinnen een ander kleurtje geven. Super handig als je bepaalde stukken tekst wilt benadrukken of laten opvallen.

8 WordPress trucjes die elke blogger moet weten

2. INTERNE LINKS ZOEKEN
Ik probeer in mijn artikelen zoveel mogelijk te linken naar eerder geschreven artikelen. Op die manier blijven oude berichten relevant, houd ik mijn bezoekers langer op mijn website en verbeter ik mijn SEO. Maar aangezien ik inmiddels ruim honderd blogposts online heb staan, weet ik niet precies meer welk artikel waar over gaat. Ik zou dan natuurlijk mijn archief kunnen doorspitten, maar het is veel makkelijker om de link-knop te gebruiken. Wanneer je daar op klikt, kun je zelf een URL invoegen, maar je kunt ook zoeken in bestaande pagina’s of berichten. Je hoeft alleen het onderwerp in te tikken waar je naartoe wilt linken en je krijgt meteen alle berichten te zien waar dat woord in voor komt.

8 WordPress trucjes die elke blogger moet weten

3. AFBEELDINGEN IN JE BERICHT SLEPEN
Wanneer je een afbeelding in je bericht wilt zetten, kun je naar “Media toevoegen” gaan en vervolgens een bestand zoeken en uploaden. Maar als je geen zin en tijd hebt om die extra stappen te zetten, kun je de afbeelding ook gewoon vanaf je documenten in je WordPress bericht slepen. De afbeelding laadt dan vanzelf en vervolgens kun je hem op de plek zetten waar je hem wilt hebben.

4. MAAK JE BERICHT STICKY
Heb je een artikel geschreven dat je het liefst altijd bovenaan op je blog wilt houden? Dan heb ik goed nieuws voor je: dat kan. Ga rechtsboven naar het kader “Publiceren” en klik vervolgens op “bewerken” achter “Zichtbaarheid: Openbaar”. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de optie “Op de voorpagina plakken (sticky)” aanvinken. Zolang je deze optie aangevinkt houdt, blijft dit bericht bovenaan je blog staan, ook als je daarna nieuwe artikelen publiceert.

8 WordPress trucjes die elke blogger moet weten

5. PAS JE SCHERMINSTELLINGEN AAN
Je kunt zelf bepalen welke instellingen je wel en niet wilt tonen als je een bericht in WordPress zet. Ik heb alleen de instellingen aangevinkt die ik ook daadwerkelijk gebruik, zodat ik verder zo min mogelijk afleiding heb. Om je instellingen aan te passen, klik je helemaal rechtsboven op scherminstellingen en vervolgens kun je zelf bepalen welke instellingen je wel en niet wilt zien.

8 WordPress trucjes die elke blogger moet weten

6. BEVEILIG JE BLOGPOST
De meeste mensen weten dat je een artikel openbaar en privé kunt maken, maar wist je dat je het ook kunt beveiligen met een wachtwoord? Op die manier is je bericht alleen zichtbaar voor de mensen aan wie jij het wachtwoord geeft. Handig als je het eerst door iemand wilt laten nakijken of als er informatie in staat die maar voor een paar mensen bedoeld is. Om dit in te stellen, ga je naar het kader “Publiceren”. Vervolgens klik je op “bewerken” achter “Zichtbaarheid: Openbaar” en daar kun je de optie “beschermd met wachtwoord” aanvinken. Kies een wachtwoord en klik vervolgens op OK.

8 WordPress trucjes die elke blogger moet weten

7. VOEG BESTANDEN TOE
Wist je dat je ook PowerPoints, Word-bestanden en PDF’s kunt delen op je blog? Wanneer je dat wilt, kun je ze op dezelfde manier invoegen als een afbeelding, gewoon via de Mediabibliotheek. Wanneer je het bestand vervolgens in je bericht zet, zal het als een link gepubliceerd worden en wanneer je daarop klikt, opent het bestand in een nieuw tabblad.

8. GEBRUIK ‘SNEL BEWERKEN’
Soms heb ik een bericht ingepland, maar wil ik uiteindelijk toch nog iets aan de titel veranderen of het artikel op een later tijdstip publiceren. Dan kun je het hele bericht openen en bewerken, maar je kunt ook op “snel bewerken” klikken. Hiermee kun je in een paar seconden de titel, slug, datum, categorie, tags en status bewerken en hoef je niet te wachten tot je volledige artikel geladen is.

8 WordPress trucjes die elke blogger moet weten

Wat is jouw favoriete WordPress trucje?

Opt In Image
Gratis ebook Bloggen voor beginners
Ontdek hoe je in 7 stappen een succesvolle en winstgevende blog neerzet!

19 thoughts on “8 WordPress trucjes die elke blogger moet weten

  1. Handig! Een aantal tips kende ik al, maar er zitten ook een paar nieuwe tussen. Thanks!
    Een vraagje over het slepen van afbeeldingen. Waar vandaan sleep je ze dan? Gewoon vanaf mijn afbeeldingen?

  2. Wat een goede tips! Sommige wist ik al, maar er zitten ook een paar nieuwe dingen tussen waar ik nog niet van af wist. Dankjewel voor dit stuk!

  3. Dat als je een extra stukje ruimte wilt in je bericht kun je de code kunt gebruiken als een backspace. Is vaak handig met ruimtes tussen foto’s in je sidebar

  4. Wat een handige tips. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je blogposts openbaar en niet openbaar kon zetten. Superhandig voor samenwerkingen. Nu zit ik altijd te klungelen in Word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.